Finalen – Utmaningen 2019

Söndag 15 december var det dags för final i Utmaningen 2019.
Tre deltagare var klara för finalpasset; Signe, Dzherardo och Oscar.
Oscar säkrade sin plats i finalen endast 5 dagar kvar till final då han knep platsen från Alina. Signe och Dzherardo var klara för final sedan drygt en månad tillbaka.

Oscar, Signe och Dzherardo är redo för finalen.

I den slutliga finalen ska det bara vara två deltagare, så den första delen i finalen blev att bestämma vilka två av de tre finalisterna som skulle få kämpa om de 10000 kronorna.

Balans och uthållighet.

Elimineringsmomentet blev en balans/uthållighetstävling där deltagarna skulle stå och balansera på ett ben på två “kuddar” som var staplade på varandra. Publiken var här knäpptyst och nästan höll andan för att inte störa deltagarnas fokus. Efter drygt 5 minuter fick Dzherardo ett litet vingel som han inte lyckades parera och när han satte ner foten så var tävlingen över för hans del. Otur – men han tog det bra och lyckönskade sina kamrater till finalplatserna.
Oscar och Signe var nu klara för finalen och de visste att en av dem snart skulle vinna 10000 kr och det var blandade känslor med glädje och nervositet.
Dzherardo fick ett bonuspris från en av våra sponsorer Rapp Fitness för sin tredjeplats innehållande en goodiebag med några fina tröstpriser.

Dzherardo får ett sponsorpris för sin tredjeplats av Rapp Fitness.

Nu startade själva finalen som består av 7 olika tävlingsmoment där man kan få en poäng för vinst och därmed avgörs hela finalen av den som först får 4 poäng. Hela finaltävlingen tog ca 2,5 timme att genomföra och hölls i vår träningslokal inför en publik med deltagarnas familjer och övriga deltagare samt de som ska träna i grupp U15 under 2020.

Första grenen var en variant av att “kasta boll i hink”. Vinnaren här blev Oscar med minsta marginal. 1-0 till Oscar.

Kasta boll i hink.

Andra grenen var att först gissa och uppskatta vikter på ett par kastdockor och på tid sen göra “happy baby” lika många varv som man trodde mellanskillnaden var. Gissade man fel så fick man strafftillägg i tid, 60 sekunder per kilo om man gissat för lågt och 30 sekunder per kilo om man gissat för högt. Här vann Signe stort och ställningen var nu 1-1.

Att beräkna vikter på känn kan vara knepigt.

Tredje grenen var en minnesövning att memorera färgerna och ordningen på ett antal judobälten och sedan springa en bana och hitta och lägga upp rätt bälte i ordning. Här vann Signe med minsta möjliga marginal. 2-1 till Signe.

Bra minne och snabba ben…

Fjärde grenen var en oerhört jobbig fystävling. Finalisterna skulle här under 2 x 5 minuter genomföra så många godkända “Spänsthopp”, samt Specialsitups” och den sammanlagda antalet reps avgjorde vem som vann. Denna gren överraskade verkligen publiken när både Oscar och Signe presterade resultat långt över förväntan. Slutresultatet blev 135-127 i favör till Oscar. Ställningen nu utjämnad till 2-2.

Femte grenen var vad vi kallar “Pingvingång”, där man får gå eller stå enbart på knä och hålla fötterna upplyfta med händerna. Bäst av 3 rundor och här vann Signe med 2 raka segrar. Ställningen nu 3-2 till Signe och med segerchans inför nästa gren.

”Pingvingång” – gå och hålla balansen enbart på sina knän.

Sjätte grenen var ett enormt “Memory” där deltagarna först hade tid att försöka studera, räkna och minnas allt som var utlagt och därefter, en i taget, få besvara slumpmässigt framtagna frågor kring sakerna. Svarade man rätt fick man en ny fråga och svarade man fel fick man gå ut och titta igen medans den andre var inne och svarade på frågor. Först att få 5 rätt vann och det blev Oscar som tog hem denna gren och utjämnade ställningen till 3-3 inför den sista avgörande grenen.

Fokus och bra minne behövs här.

Sista och direkt avgörande gren blev en kombinationstävling där deltagarna först skulle räkna en viss sak i lokalen. Så fort de hittat och räknat rätt gick man direkt vidare till att göra 20 “burpees” och när dessa var klara skulle man från 5 meters avstånd försöka få omkull 6 stycken petflaskor med hjälp av en tennisboll. Den som först fick ner alla flaskorna blev vinnare av grenen och därmed även hela finalen. Den här grenen var oerhört spännande och slutade med att Oscar fick omkull sina flaskor först, trots att han ett tag låg ganska långt efter. 4-3 till Oscar och han var därmed vinnare av Utmaningen 2019!

Vinsten i Utmaningen är 10000 kronor i kontanter! Stort grattis Oscar!

Oscar vann finalen och 10000 kronor!

Signe och Dzherardo fick med sina finalplatser lite fler lotter och chanser att vinna “Andra chansen” som vi drog en vinnare av på måndag den 30/12.

Signe blev lycklig vinnare av “Andra chansen” och får här sina 5000 kronor av TVKFs ordförande.