Om oss


HISTORIK:
Trosa-Vagnhärad Kampförening (TVKF)
föddes ur ett kompisgäng som tränat kampsport i Vagnhärad under många år. Den inofficiella klubben hette då kort och gott ”Funfighters”. Gruppen hade tränat i olika lokaler av skiftande kvalité då man ansåg läget rätt för att grunda en riktig förening. Tanken var att även få igång kampsportsträning för barn.
Valet blev judo – den största kampsporten i världen. Judo är en mycket positiv idrott där utslagning inte existerar. Träningen bygger på att lära barnen medkänsla, mod, disciplin och omtanke. Barn med dåligt självförtroende växer ofta mycket redan efter några månaders träning. Ur ett barns perspektiv är Judo utan tvekan en av de bästa idrotterna som finns. Allsidig, rolig och alla kan vara med!

Oktober 2008 startades föreningen TVKF som initialt beslutade att satsa på Judo, Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) samt Mixed Martial arts (MMA) . Träningen startade i nya lokaler i Lånesta industriområde, dock utan omklädningsrum eller toalett. Det blev trots detta en succé. Från att ha varit ett glatt gäng på ca 10-12 st blev det runt 45 vid terminens slut. Barngrupperna fylldes så snabbt att man var tvungen att starta fler pass.

Namnet ”Funfighters” fanns fortfarande med för de som tävlade i BJJ och MMA. Tanken var att namnet ska associera till det viktigaste med all träning och det är att man ska ha roligt, glädjen att träffa kompisar och träna med respekt och hänsyn till varandra.

Den 2 februari 2009 blev vi medlemmar i Svenska Budo & Kampsportsförbundet och därmed RF.

Januari 2010 satsade vi ännu en gång. Vi flyttade då till nya lokaler på 100 kvm på Mölna Fabriksväg i Vagnhärad och i juni 2010 blev klubben godkänd som judoklubb inom Svenska Judoförbundet. Och nu kunde vi utöka aktiviteterna för våra barngrupper. Övernattningsläger och större tävlingar var några aktiviteter som våra barngrupper länge längtat efter. Även här saknades dock omklädningsrum och dusch, men vi hade växt till över 150 aktiva medlemmar 2013. Vi hade de senaste åren fått begränsa intaget av nybörjare varje termin då vi blivit för trångbodda och intresset varit för stort.

I augusti 2014 tog vi ytterligare ett rejält steg och satsade på att bygga helt ny träningslokal i Nero Center på Nya Industrivägen 3 i Vagnhärad. Med ca 190 kvadratmeter fräsch träningsyta och tillhörande omklädningsrum med dusch osv var vi nu redo att växa ordentligt och kunna ta emot nya medlemmar till JUDO, BJJ och MMA.

Under 2014 och 2015 satsade vi rejält på att bygga upp verksamheten och införde åldersanpassade grupper och obligatorisk utbildning och licensiering av våra judotränare. Vi slutade även att dela upp träningsåret i terminer och lät träningen fortlöpa kontinuerligt året runt.
Judoverksamheten växte därmed ordentligt och vårt nya system med kontinuerlig träning året om visade sig fungera utmärkt.

2016 togs beslutet att avsluta BJJ verksamheten helt och att då fortsatt endast satsa på Judo och MMA.
I februari 2018 togs sedan beslutet att även helt avsluta MMA verksamheten. I huvudsak som ett resultat av lågt intresse från både utövare och instruktörer, samt att det finns stora klubbar för dessa små kampsporter i både Södertälje och Nyköping.

Vi är sedan 2015 en klubb som ligger långt i framkant vad gäller att ha välutbildade- och licensierade judotränare och har ett föredömligt träningsupplägg med åldersanpassade grupper.

tvkf