Finalen Utmaningen 2021


Söndagen den 19 december var det dags för FINALEN för Utmaningen 2021.

Eftersom även detta året varit kraftigt påverkat av Corona-pandemin, så justerades antal finalister så att samtliga sex deltagare som klarat av årets utmaning fick vara med på finalpasset; Chester, Ella, Jakob, Michał, Rasmus och Airida.

Totalt var det 14 deltagare i årets tävling, men endast 6 som alltså klarade av Utmaningen (dvs att vara med på minst 36 av årets drygt 200 träningspass.).

Chester, Ella, Michał, Rasmus, Airida och sen Jakob liggandes framför. De klarade Utmaningen 2021.

I den slutliga finalen på Utmaningen ska det vara en kamp mellan endast två deltagare. I årets upplaga inleddes elimineringen med fem olika fysiska “uppvärmningsgrenar” för att få fram fyra deltagare till nästa del.
Dessa grenar bestod av; “Pingvinbalans”, “Sidewinder-race”, “Kråkan”, “Jägarvila” och “Kuddbytterace” och alla grenar gav poäng utifrån placering, varpå de fyra deltagare med högst poäng totalt fick gå vidare och de två med lägst poäng blev eliminerade.

“Pingvinbalans” – Man får bara ha knäna i mattan och måste hålla sig inom sitt område.
Rasmus och Jakob i “Jägarvila”. Statiska fysövningar kräver inte bara muskler, utan även vilja och envishet.

Efter poängen räknats samman så visade det sig att Chester och Airida var de som blev eliminerade och nu istället fick titta på och heja på sina kamrater från läktaren.
Ella, Michał, Jakob och Rasmus alltså vidare till elimineringsrunda två, som var den klassiska balansakten där man får stå på ett ben tills endast två finalister återstår.

Dags för slutliga elimineringen inför finalen. Det här året var alla ganska trötta dessutom efter att ha kämpat med de fem grenarna i första omgången…

Rasmus gav upp först och därefter blev det en ganska lång kamp innan Ella till sist gav sig – och därmed blev det klart att Michał och Jakob var i final!

Slutfinalen och vem som skulle vinna 10000 kr skulle avgöras vem som först fick ihop fyra vinster (av sju olika tävlingsgrenar).

Första grenen var ett “Memory-race” där man fick se och försöka memorera “facit” på en mängd arrangerade föremål bakom en skärm och sen måste man springa och göra en judorullning till andra änden av lokalen där det fanns en uppsättning identiska föremål upplagda i annan ordning, för att där flytta ett föremål varje gång till rätt plats. Därefter var man tvungen att springa tillbaka (med ny judorullning) för att runda skärmen med “facit” igen och upprepa processen tills man ansåg att man flyttat alla felaktiga föremål i rätt ordning.
Denna gren vanns av Jakob. Som då ledde med 1-0

Andra grenen var en klassisk “Kasta boll i hink”. Där man från en plattform (höjden justerad utifrån kroppslängd) skulle försöka få i en boll i hink som man själv fått placera på olika avstånd (för olika poäng). Efter varje kast var man tvungen att hoppa ner och (ev flytta hinken) och hämta bollen och ta sig upp på plattformen för att kasta på nytt. Hela tävlingen var på tid 5 minuter och mest poäng vinner. Även här vann Jakob och ställningen nu 2-0.

“Kasta boll i hink” var andra grenen i finalen. Mer fysiskt jobbig gren än man kanske tror…

Tredje grenen var att på snabbast tid hoppa 250 godkända hopprepshopp. Här blev det mycket jämnt och spännande, men även här vann Jakob och det stod nu 3-0.

Båda finalisterna fick kämpa rejält med att få ihop 250 godkända hopp med hopprepet,

Fjärde grenen var tuff fysövning där man skulle göra så många som möjligt av “Happy baby” och “Burpees” i 5 minuter vardera och det totala antalet godkända repetitioner avgjorde vinnaren. Här var det återigen väldigt jämnt men vinnaren av denna tuffa gren blev Michał, som därmed reducerade Jakobs ledning till 3-1.

“Burpees” och “Happy baby”, så många som möjligt på 5 minuter vardera. Mycket jobbigt!

Femte grenen var “Bowling med sidofall” och här ska man med en tennisboll träffa och slå omkull sex stycken små plaströr som står på ca 4-5 meters avstånd. Man får själv springa och hämta sin boll efter varje kast och innan man får kasta igen så måste man göra ett stående judo sidofall. Den som först får ner alla sina plaströr vinner…

Michał ska precis starta den femte grenen “Bowling med sidofall”.

Den femte grenen blev dock den sista och avgörande eftersom Jakob knep segern här och det därmed blev 4-1 och finalen var avgjord och Jakob stod som vinnare av 10000 kr!

Ordförande Mattias delar här ut 10000 kronor till Jakob -vinnaren av Utmaningen 2021! Michał fick här ett tröstpris för sin andraplats i form av en biocheck.
Stor grattis till Jakob som vann 10000 kronor i finalen av Utmaningen 2021

Direkt efter prisutdelningen så skulle vinnaren av “Andra chansen” koras och här deltar alla de som klarat Utmaningen (men inte vunnit finalen). Så alla utom Jakob har därmed chans att vinna den. Efter en spännande dragning så blev det Michał som vann detta pris!

Michał vann “Andra chansen” och 5000 kr i Utmaningen 2021 (och en biocheck som tröstpris från finalen)
Mycket bra kämpat av alla under hela 2021 och grattis till vinnarna av finalen och andra chansen!

Kolla gärna in vilka som klarat av Utmaningen genom åren på vår Hall of Fame sida.