Finalen Utmaningen 2022


Söndagen den 18 december var det dags för FINALEN för Utmaningen 2022.

Eftersom även detta året blev kraftigt påverkat av Corona-pandemin, så hade vi endast sju deltagare totalt och av dessa hade fem stycken lyckats klara av Utmaningen. Det är maximalt åtta st som kan gå till final och därmed kunde samtliga fem som klarat sig även vara med i finalen och fightas om att vinna 10000 kr och 5 års gratis träning. Dessa fem ungdomar var; Johann, Bilal, Ellinor, Ingemar och Arthur.
Tyvärr kunde inte Johann närvara vid finalen och han blev därmed tvungen att lämna walkover och istället hoppas på att vinna Andra Chansen och 5000 kr och 2 års gratis träning.

För att klara av Utmaningen krävs att man är med på minst 36 av årets drygt 200 träningspass.

De klarade Utmaningen 2022; Ingemar, Ellinor, Arthur och Bilal, samt Johann som tyvärr inte kunde närvara på finalen, han var annars den som fick ihop mest poäng under året.

I den slutliga finalen på Utmaningen ska det till sist vara en kamp mellan endast två deltagare. I årets upplaga inleddes elimineringen med en omgång av fem fysiska “uppvärmingsgrenar “.
Dessa grenar bestod av; “Kuddbytterace med tornbygge”, “Spindelplanka”, “Knästående”, “Sidewinder-race” och “Jägarvila” och här fick man poäng utifrån placering, varpå den deltagare med högst totalpoäng vann och fick gå direkt in i finalen och de övriga fick fortsätta kämpa om en finalplats i nästa moment.

“Kuddbytterace med tornbygge” – Att snabbast möjligt flytta ett högt torn med kuddar (en kudde i taget) från ena änden av mattan till den andra och varje gång man passerar mitten av mattan måste man göra en judorullning. Snabbast att få tornet uppbyggt igen vinner. Vinnare av denna gren var Ellinor.
Här provar vi på “Spindelplanka””. Här gäller det att stå kvar längst utan att flytta händer eller fötter och absolut inte på annat sätt nudda mattan med någon annan del av kroppen. Alla deltagare har fått placera sina händer och fötter på exakta punkter enligt en formel uträknad utifrån deras individuella kroppslängd. Statiska fysövningar kräver inte bara muskler, utan även vilja och envishet. Vinnare av denna gren var Bilal.
“Knästående”. Här gäller det att stå still och stå kvar längst genom att endast balansera på sina knän och absolut inte på annat sätt nudda mattan med någon annan del av kroppen. Den här grenen blev väldigt utdragen då både Ingemar och Ellinor visade sig vara “orubbliga” och vi fick till sist lägga till ökad svårighet. Statiska balansövningar kräver inte bara bra balans, utan även vilja och envishet. Vinnare av denna gren var Ingemar som var snäppet mer envis än Ellinor.

Som fjärde gren var det ett “Sidewinder-race” där man med vad som även kallas sido-räka snabbast skulle ta sig fram och tillbaka över mattan liggandes på rygg utan med armar, ben och huvud upplyfta. Den här grenen gick snabbt (bild saknas tyvärr) och vanns av Ellinor.

Som sista gren i fysomgången blev det klassisk “Jägarvila”. Att med ryggen mot väggen sätta sig och låsa benen i 90 graders vinkel och se vem som orkar sitta kvar längst. Statiska fysövningar kräver inte bara muskler, utan även vilja och envishet. Vinnaren av denna blev Bilal.
Resultat av finalens första elimineringsdel med de fem fysiska grenarna. Vinnare totalt och med säkrad plats i slutfinalen blev alltså Ingemar, som vann en gren och kom tvåa i alla andra. Ingemar alltså klar för final och kan få vila lite när de övriga går vidare att slåss om den sista finalplatsen i balans- och uthållighetsmomentet.
Den slutliga elimineringen inför finalen. Den “klassiska” grenen – att hålla balansen på ett ben på “ostadigt” underlag”. Den som står kvar längst kniper den sista finalplatsen och får möta Ingemar. De flesta deltagarna var ganska trötta efter att ha kämpat med de fem grenarna i första omgången… Men Ellinor stod sist kvar som vinnare och klar även hon för att gå in i slutfinalen!

Härmed var alltså Bilal, Arthur och Johann eliminerade från 10000 kronors finalen. Men de har såklart fortfarande chansen att vinna 5000 kr i “Andra Chansen” senare.

Slutfinalen och vem som skulle vinna 10000 kr och 5 års gratis träning ska avgöras vem som först får ihop fyra vinster (av sju olika tävlingsgrenar).

Första omgången i slutfinalen var en ny gren som vi kallar “Knäböjs-torn”. Här startar finalisterna med varsit torn av pusselmattor och ska sen riva och bygga upp tornet igen en meter längre fram och klättra upp på det och göra knäböjningar, för att därefter repetera samma sak igen ända tills man kommit fram till andra änden av mattan. Detta är ju både lite test av uthållighet och att vara snabb och smidig. Det här blev en mycket jämn kamp där Ellinor knep segern. 1-0

Knäböjs-torn. Lagom jobbigt, men ganska stressigt.

Andra grenen var en något mer stillsam lek där det gällde att vara lite klurig och överlista varandra. Det fanns 40 plaströr och efter lottning så fick de börja plocka bort; 1, 2 eller 3 rör varannan gång och den som tog det sista röret hade förlorat. Även här vann Ellinor och ställningen nu 2-0.

“40 rör- ta bort 1, 2 eller 3, men ta inte sista…”

Tredje grenen var tuff fysövning; “Fyskiller” där man skulle göra så många som möjligt av “Happy baby” och “Burpees” i 5 minuter vardera och det totala antalet godkända repetitioner avgjorde vinnaren. Här var det återigen väldigt jämnt men vinnaren av denna tuffa gren blev Ingemar med 79 repetitioner mot 70, som därmed reducerade Ellinors ledning till 2-1.

Fyskiller. 2×5 min med Happy Baby och Burpees

Fjärde grenen var “Bowling med upphopp” och här ska man med en tennisboll träffa och slå omkull sex stycken små petflaskor som står på ca 4-5 meters avstånd. Man får själv springa och hämta sin boll efter varje kast och innan man får kasta igen så måste man göra tre stycken upphopp. Den som först får ner alla sina petflaskor vinner. En både fysiskt ansträngande och koncentrationskrävande övning där det är bra med lite bollkänsla och kanske lite tur ibland. Ju fler kast man behöver, desto fler upphopp måste man göra. Här blev det till sist en riktig rysare där Ingemar tog hem vinsten och nu stod det lika 2-2.

“Bowling med upphopp”

Femte grenen i slutfinalen var vår klassiker “Memory”, där massor av olika föremål placerats ut på golvet och finalisterna får gå runt och observera och försöka memorera. Sen går man ut en i taget och får svara på slumpmässiga frågor kring föremålen. Vid fel svar får man gå ut och studera föremålen igen medans den andre är och svarar på frågor. Först att svara rätt på fem kluriga frågor vinner. Här lyckades återigen Ellinor vinna och därmed återta ledningen 3-2.

“Memory”. Vad- och hur många finns där och vilka färger har de? – Och hur mycket kan man minnas egentligen?

Sjätte grenen var att på snabbast tid hoppa 250 godkända hopprepshopp. Båda fick in bra flyt i hoppandet, men även här vann Ellinor och poängställningen blev nu 4-2 och därmed avgjorde finalen och det stod klart att Ellinor vunnit!

Hoppa 250 st godkända hopprepshopp snabbast möjligt är jobbigt. Lätt att man stressar upp sig och tappar takten.

Den sjätte grenen blev därmed den sista och avgörande och finalen var avgjord och Ellinor stod som vinnare av 10000 kr och 5 års gratis träning!!

Ordförande Ewelina kunde tyvärr inte närvara och dela ut prispengarna i år, så istället var det Dennis från styrelsen som fick äran att dela ut 10000 kronor till Ellinor -vinnaren av Utmaningen 2022!
Ingemar fick 1 års gratis träning som tröstpris.
Stor grattis till Ellinor som vann 10000 kronor i finalen av Utmaningen 2022

Direkt efter prisutdelningen så skulle vinnaren av “Andra chansen” koras och här alltså deltar alla de som klarat Utmaningen (men inte vunnit finalen). Så alla utom Ellinor hade därmed chans att vinna den. Efter en spännande dragning så blev det Arthur som vann detta pris!

Arthur vann “Andra chansen” och får därmed 5000 kr samt 2 års gratis träning!
Grattis till Ellinor och Arthur! Och mycket bra kämpat av ALLA deltagare under hela 2022.

Kolla gärna in vilka som klarat av Utmaningen genom åren på vår Hall of Fame sida.