Finalen Utmaningen 2023


Söndagen den 17 december var det dags för FINALEN för Utmaningen 2023.

Fortfarande kunde vi se effekter av den tidigare Covid-pandemin, så även detta år hade vi endast sju deltagare totalt och av dessa lyckades fyra stycken klara av Utmaningen. Det är maximalt åtta st som kan gå till final och därmed kunde samtliga fyra som klarat sig vara med i finalen och fightas om att vinna 10000 kr och 5 års gratis träning.

Dessa fyra ungdomar var; Nicole, Eda, Hanna och Bilal.

Alla fyra var närvarande vid finalen och för de som inte lyckas vinna finalen kan man alltid hoppas på att vinna “Andra Chansen” och 5000 kr och 2 års gratis träning.

För att klara av Utmaningen krävs att man varit med på minst 36 av årets drygt 200 träningspass.

De klarade Utmaningen 2023; Nicole, Eda, Hanna och Bilal, Alla kunde de vara med på den slutliga finalen. Eda var den som fått ihop mest poäng under året.

I den slutliga finalen på Utmaningen ska det till sist vara en kamp mellan endast två deltagare. I årets upplaga inleddes elimineringen med en omgång av fem blandade mestadels fysiska “uppvärmningsgrenar “. (Tyvärr saknar vi bilder)

Dessa grenar bestod av; “Kuddbytterace med tornbygge”, “Spindelplanka”, “Hopprep-100”, “Jägarvila” och slutligen en liten “Matematik-övning” och här fick man poäng utifrån placering, varpå den deltagare med högst totalpoäng vann och fick gå direkt in i finalen och de övriga fick fortsätta kämpa om en finalplats i nästa moment.

1. “Kuddbytterace med tornbygge” – Att snabbast möjligt flytta ett högt torn med kuddar (en kudde i taget) från ena änden av mattan till den andra och varje gång man passerar mitten av mattan måste man göra en judorullning. Snabbast att få tornet uppbyggt igen vinner. Vinnare av denna gren var Bilal.

2. “Spindelplanka”. Här gäller det att stå kvar längst utan att flytta händer eller fötter och absolut inte på annat sätt nudda mattan med någon annan del av kroppen. Alla deltagare har fått placera sina händer och fötter på exakta punkter enligt en formel uträknad utifrån deras individuella kroppslängd. Statiska fysövningar kräver inte bara muskler, utan även vilja och envishet. Vinnare av denna gren var Bilal.

3. “Hopprep-100”. Här gäller det att snabbast göra 100 godkända hopprepshopp. Vinnaren av denna blev Bilal.

4. “Jägarvila”. Att med ryggen mot väggen sätta sig och låsa benen i 90 graders vinkel och se vem som orkar sitta kvar längst. Statiska fysövningar kräver inte bara muskler, utan även vilja och envishet. Vinnaren av denna blev Bilal.

5. Som sista gren i hade vi lagt in en liten “Matematik-övning”, där man snabbast skulle räkna olika saker i vår träningslokal, samt göra vissa matematiska uträkningar snabbast. Vinnaren av denna blev Eda.

Resultat av finalens första elimineringsdel med de fem grenarna.


Vinnare totalt och med säkrad plats i slutfinalen blev alltså Bilal, som vann hela fyra av fem grenar och kom tvåa i den sista.

Bilal alltså klar för final och kan få vila lite när de övriga går vidare att slåss om den sista finalplatsen i balans- och uthållighetsmomentet.

Den slutliga elimineringen inför finalen.
Detta år kördes en ny variant av den “klassiska” grenen – “att hålla balansen längst”. Istället fick alla sitta på rumpan och hålla upp armar och ben i luften och hålla en “kudde” i varje hand och ytterligare en mellan sina fötter. Tappar man balansen, en kudde eller låter någon av kuddarna nudda golvet så är man utslagen.
-Den som sitter kvar längst kniper den sista finalplatsen och får möta Bilal.

Alla var ganska trötta efter att ha kämpat med de fem grenarna i första omgången… Men Eda satt sist kvar som vinnare och klar även hon för att gå in i slutfinalen!

Härmed var alltså Nicole och Hanna eliminerade från 10000 kronors finalen. Men de har såklart fortfarande chansen att vinna 5000 kr i “Andra Chansen” senare.

Slutfinalen och vem som skulle vinna 10000 kr och 5 års gratis träning ska avgöras vem som först får ihop fyra vinster (av sju olika tävlingsgrenar).

Första grenen i slutfinalen var en ganska stillsam lek där det gällde att vara lite klurig och överlista varandra. Det fanns 40 plaströr och efter lottning så fick de börja plocka bort; 1, 2 eller 3 rör varannan gång och den som tog det sista röret hade förlorat. Här vann Bilal och ställningen därmed 1-0.

Första grenen i finalen vanns av Bilal: 1-0

Andra grenen var tuff fysövning; “Fyskiller” där man skulle göra så många som möjligt av “Judos-situps” och “Knäböj” i 5 minuter vardera och det totala antalet godkända repetitioner avgjorde vinnaren. Här var det väldigt jämnt men vinnaren av denna tuffa gren blev Bilal och nu ställningen 2-0

Tredje grenen i slutfinalen var vår klassiker “Memory”, där massor av olika föremål placerats ut på golvet och finalisterna får gå runt och observera och försöka memorera. Sen går man ut en i taget och får svara på slumpmässiga frågor kring föremålen. Vid fel svar får man gå ut och studera föremålen igen medans den andre är och svarar på frågor. Först att svara rätt på fem kluriga frågor vinner. Här lyckades Eda vinna och därmed knappa in på Bilals ledning till 2-1.

Fjärde grenen var tuff statisk lek; “Balansera kniven” där man skulle hålla en “träningskniv” balanserad på handryggen ståendes med utsträckt arm längst. Både balans och statisk styrka och uthållighet sattes här på prov. Här var det oerhört jämnt och spännande, men vinnaren av denna tuffa gren blev till sist ändå Bilal och nu ställningen 3-1

“Balansera kniven”

Femte grenen i finalen var en nyhet “Hinderbane-memory” En ganska enkel men distraherande hinderbana från ena änden av lokalen till den andra. I starten får båda deltagarna först några minuter på sig att studera en sekvens med 8 st slumpmässiga spelkort och sen försöka minnas dessa.
Sen ta sig genom hinderbanan där de i slutet hittar alla 52 spelkort utlagda och från den hämta ett spelkort i taget, från sin sekvens och med det kortet ta sig tillbaka genom hinderbanan och sen lägga ut rätt kort på rätt position i sin sekvens. Var det rätt får de ta sig tillbaka och hämta nästa kort och var det fel fick de ta med sig det felaktiga kortet tillbaka och fortsätta försöka.
Först som får ihop hela sin sekvens vinner, eller den som fått ihop flest rätta kort efter 15 minuter. Här lyckades Eda imponera stort och vann överlägset och därmed var ställningen nu 3-2 till Bilal.

Eda lyckades memorera hela sekvensen på 8 slumpmässiga spelkort och vann denna gren överlägset.

Sjätte grenen var “Bowling med upphopp” och här ska man med en tennisboll träffa och slå omkull ett antal små petflaskor som står på ca 4-5 meters avstånd. Man får själv springa och hämta sin boll efter varje kast och innan man får kasta igen så måste man göra ett upphopp. Den som först får ner alla sina petflaskor vinner. En både fysiskt ansträngande och koncentrationskrävande övning där det är bra med lite bollkänsla och kanske lite tur ibland. Ju fler kast man behöver, desto fler upphopp måste man göra. Här blev det också spännande ett tag, men Bilal tog hem vinsten och därmed blev poängen 4-2.

Den sjätte grenen blev därmed den sista och avgörande och finalen var avgjord och Bilal stod som vinnare av 10000 kr och 5 års gratis träning!!

Ordförande Ewelina kunde tyvärr inte närvara och dela ut prispengarna i år, så istället var det Dennis från styrelsen som fick äran att dela ut 10000 kronor till Bilal -vinnaren av Utmaningen 2023!

Här får Bilal 10000 kronor och 5 års gratis träning som vinnare av Utmaningen 2023 – Dennis från styrelsen är prisutdelare.

Stort grattis till Bilal som vann 10000 kronor och 5 års gratis träning i finalen av Utmaningen 2023

Direkt efter prisutdelningen så skulle vinnaren av “Andra chansen” koras och här alltså deltar alla de som klarat Utmaningen (men inte vunnit finalen). Så alla utom Bilal hade därmed chans att vinna den. Efter en spännande dragning så blev det Eda som vann detta pris!

Eda vann “Andra chansen” och får därmed 5000 kr samt 2 års gratis träning!
Vinnaren av Utmaningen 2023: BILAL -vann 10000 kr och 5 års gratis träning! Grattis!

Grattis till Bilal och Eda! Och mycket bra kämpat av ALLA deltagare under hela 2023!

Inför Utmaningen 2024 kommer vi ändra så att det är möjligt att vinna upp till 20000 kr om man vinner finalen och upp till 10000 kr om man vinner “Andra chansen”.

Anmäl dig till UTMANINGEN 2024 här..

Kolla gärna in vilka som klarat av Utmaningen genom åren på vår Hall of Fame sida.